zondag 31 mei 2009

Ons bloed is blou!

Het normaal o zo stille Pretoria heeft er een -voor zijn normen toch- bewogen maand mei opzitten. Eerst was er de inauguratie van de nieuwe president. En gisteren was de stad in de ban van rugby. Rugby is hier namelijk de nationale sport nummer 1, en gisteren was het de finale van de Super 14, een soort Champions League van de beste teams van Australie, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. En aangezien die 3 landen ook beschouwd worden als de 3 beste rugbynaties ter wereld, werd deze finale dan ook gezien als de officieuze finale van de wereldbeker voor ploegen.
De plaatselijke ploeg van Pretoria, "die blou bulle" of "the blue bulls", eindigden als eerste in de reguliere competitie, en kregen vorige week dan ook het thuisvoordeel voor hun halve finale tegen de Crusaders uit Nieuw-
Zeeland . Ook die wedstrijd wonnen ze vlot, zodat ook de finale gisteren op de home ground kon gespeeld worden: Loftus Versfeld in Pretoria. Tegenstander: the Chiefs, ook al uit Nieuw-Zeeland.
Al van vlak na de halve finales waren de die hard supporters meteen gaan camperen voor de tickets office om toch maar zeker te zijn van een ticketje voor de finale.  De stad zag de hele week blauw van het volk, de media konden over niks anders schrijven! Want "die bulle" moesten en zouden winnen.
En of ze wonnen. Ze verpletterden de Chiefs met maar liefst 61-17. Een verschil van 44 punten, meteen het grootste verschil ooit in een finale van de Super 14. Heel Pretoria op zijn kop, en alle Zuidafrikanen waarschijnlijk gevierd tot een stuk in de ochtend. Want die blou bulle is die beste span, en ons bloed is blou...

Als extraatje een grappig TV spotje voor "player 23" , de Zuidafrikaanse variant van 'de 12de man', zijnde de supporters. Alle bijrollen worden gespeeld door de beste rugbyspelers van het land.

1 opmerking:

mater familias zei

Zuid Afrika is duidelijk in een sportieve bui, want eergisteren
heeft onze Waregemse Dick Norman
de finale dubbel mannen op Roland
Garros gespeeld, maar spijtig ge-
noeg verloren, met de Zuid Afrikaan
Wesley Moody uit Durban.