dinsdag 16 juni 2009

Belegerde stad

We leven in een vestingsstad. Overal politie, straten afgesloten en constant helicopters die boven de stad cirkelen. Reden? Nee, geen staatsgreep, nee geen radicale overvallen, nee geen wilde straatraces. Wel Koning Voetbal! Wat zeg ik, Keizer Voetbal!
Want ja, de Confederations Cup is van start gegaan, zowat de generale repititie voor de wereldbeker van volgend jaar. 8 teams spelen een competitie onder elkaar om uit te maken wie nu echt de beste is: de 6 kampioenen van de continenten, plus wereldkampioen Italie en gastland Zuid Afrika. De eerste wedstrijden van de poules zijn ondertussen achter de rug, en we hebben al vrij aantrekkelijk voetbal gezien. Afgezien van het constante lawaai van die irritante vuvuzela -een soort trompet- die door de meerderheid van de supporters wordt aangeblazen, heb ik al genoten van het spektakel.
Gisterenavond werd hier in Pretoria, op 5 minuten van mijn deur, een zogenaamde high-risk wedstrijd gespeeld tussen Italie en de USA, en dat hebben we mogen merken. Sinds vrijdag zijn alle straten om het stadion afgesloten, overal patrouilleerde politie te voet, te paard en op de moto... Enfin, geen enkel plaatsje kom je ongemerkt binnen. En net voor de match ineens heel veel lawaai van helicopters die richting stadion vlogen. En boven dat stadion, daar zijn ze blijven cirkelen tot uren na de wedstrijd. En probeer in zo'n herrie maar eens in slaap te vallen...

1 opmerking:

Stefaan (The brother) zei

Volgende keer gewoon naar de match gaan kijken en met de maten daarna een pintje gaan drinken tot de heli's weg zijn !