woensdag 7 mei 2008

Het wordt stilaan winter...

In Belgie sta je er niet direct bij stil, maar Zuid Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar. Dat betekent dat alles hier anders is, ook wat het klimaat betreft. Als het in Belgie zomer is, is het hier winter, lente is hier herfst, etc...

En dan zegt iedereen "ja, winter, dat zal wel, aan het zwembad in 30 graden, zeker?". Maar nee, het wordt hier toch een beetje echt winter. OK, niet zo streng als in Belgie, maar toch... Zuid Afrika ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Mauretanie, maar heeft niet hetzelfde klimaat. Door de inclinatie van de aarde tegenover de zon, en door de grote hoogte waarop Pretoria ligt (1.350m), hebben we hier eigenlijk het klimaat van Spanje. Dus in de zomer warm, en in de winter vrij aangenaam maar met koude nachten. Nu is het overdag nog altijd een graad of 20, maar 's nachts koelt het toch al af tot een graad of 5. Eens we juni zijn, spreken ze hier toch al van een 5-tal vriesnachten per maand. In Johannesburg durft het 's nachts dan zelfs eens te sneeuwen! En vorig jaar was er zelfs een sneeuwdag in Pretoria: 27 juni 2007.
Maar overdag blijft het deftig. Pas midden augustus begint het weer op te warmen. En het probleem is hier dat de huizen gebouwd zijn voor het goede weer, en dus geen verwarming hebben. Dus wie in de wintermaanden wil langskomen, brengt best zijn kersenpitjes mee...

Het enige -enfin ja- voordeel van de winter is dat het amper regent. Altijd blauwe lucht en mooie zon, zodat het vrij snel opwarmt overdag. Want dat is dan weer het verschil met het Spaanse weer, we hebben hier echt wel 2 regenseizoenen. Dat van de herfst is zowat begin april begonnen, en loopt op zijn laatste beentjes. Het tweede is van midden oktober tot midden novermber. Maar dan zou het niet zo constant regenen als in de voorbije periode, maar eerder elke dag een goede "shower" en schitterend lenteweer.

Ik zal maar stilaan ergens een fleecedekentje gaan zoeken...

4 opmerkingen:

Saskia (the sister) zei

Hier zijn het nochtans zomerse temperaturen...

mater familias zei

hier een berichtje uit Kruishoutem.
Het is hier snikheet. Gisteren kwam ik voorbij een bedrijfsgebouw
en op de thermometer aan de gevel
stond 39°. Ik moet wel zeggen dat
het rechtover het woonhuis van Peter Goossens was, ge weet wel de chef van en het zal misschien aangepast zijn aan zijn restaurantprijzen. Moesten wij het eerder geweten hebben ik gaf je aan de kerstboom ook een beestje met kersepitjes.
groetjes

nichtmaargeenmietje zei

Amai mater f., dat is 13° per ster! 't Zal ondertussen al wat minder zijn.
Straks moeten we allemaal kersenbomen planten om kussentjes te maken van de pitjes als de brandstofprijzen hier zo snel blijven stijgen.
Wij hebben in Belgiƫ eigenlijk ook twee regenseizoenen, maar ze duren elk wel ongeveer een maand of zes. That's a PITy.
groeten van Hilde en co

Stefaan (The brother) zei

Over het weer geklapt (en geklaagd). Ik ben vandaag aan boord van een schip een Griek tegengekomen (dat gebeurt wel meer) die ons weer fantastisch vindt. Hij vindt het in Griekenland meestal te warm.