dinsdag 11 november 2008

Mama Africa is niet meer

Zuid-Afrika is in diepe rouw. Mama Africa, ofte Miriam Makeba is in de nacht van zondag op maandag overleden aan een hartaanval, net na een optreden in Italie. Ze werd 76. Ze trad zondagavond op tijdens een concert ter ondersteuning van een Italiaanse journalist die wordt bedreigd door de Camorra, de Napolitaanse maffia.


Makeba was wereldwijd, en ook in Belgie, vooral beroemd door haar hit 'Pata, Pata'. Maar ook de ‘Click Song’ en ‘Wimawe’, dat later bekend zou worden als ‘The lion sleeps tonight’, zijn songs van haar.
Behalve als zangeres werd Mama Africa hier in Zuid Afrika ook gerespecteerd voor haar strijd tegen de apartheid. In 1959 ontvluchtte ze het apartheidsregime , en toen ze een jaar later wilde terugkeren voor de begrafenis van haar moeder werd haar de toegang tot het land geweigerd.

Nadat ze in 1976 bij de Verenigde Naties in New York een toespraak tegen de apartheid had gehouden mocht haar muziek hier zelfs niet meer op de radio en de televisie.

Makeba is getrouwd geweest met de Zuid-Afrikaanse jazzlegende Hugh Masekela en met de Amerikaanse zwarte controversiele burgerrechtenactivist Stokely Carmichael, die lid was van de Black Panther Movement. Waardoor ze ook in Amerika niet meer welkom was, en naar Guinnee verhuisde.

Makeba keerde begin de jaren ’90 terug naar Zuid-Afrika, op vraag van Nelson Mandela. Ze werd hier ook Goodwill Ambassadrice van Unicef.Mama Africa wordt binnenkort in Zuid-Afrika gecremeerd, en haar assen worden over de zee uitgestrooid.


Miriam Makeba is dood, de legende is geboren…

2 opmerkingen:

Unknown zei

En dan krijg ik telefoon van de Belgische ambassade in Zuid-Afrika met de vraag of ik geen interview kan geven over de tijd van Mama Afrika in Belgiƫ. Van uw oude vrienden moet ge 't hebben! ;-)

Christophe zei

Die ambassadeurs toch...