maandag 10 november 2008

Vars vleis

Ofte 'vers vlees'. Ik heb zaterdagavond een collega uit de nood moeten helpen. Zijn neef Melvin had namelijk de finales bereikt van de 'Mr. Pretoria'-verkiezing, en mijn collega kon, door andere verplichtingen, zijn neef niet naar het evenement brengen. Met als gevolg dat ondergetekende de nobele taak had de jongeman te begeleiden. Bij aankomst bleek tot mijn opluchting dat het niet alleen de 'Mr. Pretoria', maar ook 'Miss Pretoria'-verkiezingsavond was.

Maar wat was me dat! Waar je voor Miss België toch nog moet beschikken over enige hersenactiviteit, werd deze competitie helemaal herleid tot de spreekwoordelijke 'vleeskeuring'. Het enige wat de kandidaten tijdens hun voorstelling mochten zeggen was hun naam en hun leeftijd. En daar hield het mee op. Voor de rest: show, show en nog eens showen. Eerst een parade in uitgaanskledij, dan de onvermijdelijke badpakkenronde, om af te ronden met de avondkledij. Allemaal begeleid door de obligate pasjes en poses.
Het ging zelfs zo ver dat ook tijdens de prijsuitreiking alle kandidaten weer in badpak/zwembroek moesten opdraven! De foto hiernaast is dan niet van uitzonderlijke kwaliteit, maar ik wilde hem jullie niet onthouden.

Melvin bleek één van 3 drie zwarte deelnemers te zijn in een voor de rest wit gedomineerde wedstrijd (21 deelnemers). Niet echt een realistische doorsnede van de Pretoriaanse bevolking, maar misschien heeft die doorsnede van de bevolking dan ook niet zo direct de behoefte haar vlees tentoon te stellen. Melvin eindigde uiteindelijk niet in de top-3, alhoewel hij zijn ambities hoog gesteld had. Maar in de auto terug naar huis bleek al snel waarom hij er een beetje als een plant bijstond, terwijl de anderen duidelijk hun choreografie hadden ingestudeerd: hij was vergeten dat er in de namiddag repetities waren geweest...

Geen opmerkingen: