donderdag 12 maart 2009

Bang om te vliegen

Wie deze blog regelmatig leest, of wie ooit al Zuid Afrika bezocht heeft, zal al wel van de "Hadeda" gehoord hebben. Enfin, wie hier al geweest is heeft er niet alleen van gehoord, maar hem ook effectief gehoord. Want de hadeda -een soort ibis met de wetenschappelijke naam "Bostrychia hagedash"- is hier alomtegenwoordig. Op bepaalde ochtenden, en vooral tijdens het weekend, té alomtegenwoordig want het beest maakt een enorm kabaal. Zijn kreet klinkt als 'haa-haa-haa-de-dah', vandaar dus ook de naam van de ibis. Maar hij roept dat zo luid, dat het iedereen op de zenuwen werkt. Zeker de slapende medemens die om 5u 's morgens absoluut niet gediend is met dit machogedrag.
Echt mooi is hij ook al niet. Ongeveer zo groot als een kip, vuil grijs, en met een kromme bek. Niks in vergelijking met de mooie toekans of de wevertjes die ook in de tuin zitten. En dan schijt hij ook nog eens constant de oprit onder!

Maar waarom al die aandacht voor dit toch wel irritante beest? Wel, omdat het blijkbaar een grote schijtluis is. Want wat blijkt nu? Dat hij zijn ge-hadida alleen ten gehore brengt als hij vliegt! En uit heel betrouwbare wetenschappelijke bron heb ik nu vernomen dat hij zo roept omdat hij bang is om te vliegen!

De loser...

1 opmerking:

mater familias zei

Ook wij hebben vogels die ons het ochtendgloren aankondigen.
Een paar weken geleden viel het me op dat ik en daarmee ook mijn kippen er niet meer aan herinnerd werden dat het daglicht er aan kwam. Blijkbaar had onze haan geen vliegangst, want hij is spoorloos verdwenen. Misschien is hij terug naar zij roots in Bonheiden