woensdag 22 april 2009

Election Day

Vandaag is het dus zo ver. Historische verkiezingen in Zuid Afrika. Met dé cruciale vraag: wordt de 2/3 meerderheid van het ANC gebroken. Eigenlijk is dat hét thema van de verkiezingen. Niet zozeer of Zuma nu president wordt -want dat staat zo goed als vast- maar wel hoeveel macht hij en zijn partij de komende jaren zullen hebben. De eerste uitslagen worden tegen morgenavond verwacht, en tegen vrijdagavond zou de cruciale vraag beantwoord moeten zijn. Onder andere te volgen via Pretoria News.

Ondertussen is Pretoria leeg. Ik heb de stad nog nooit zo leeg gezien. Geen auto's, geen voetgangers en hier op bureau ook amper collega's. De nationale staff kreeg vandaag een dag vrijaf om te kunnen gaan kiezen. Velen onder hen zijn geregistreerd in hun 'village' en moeten dus eerst nog een stuk reizen om te kunnen stemmen. En stemmen doen ze hier blijkbaar massaal. Toen ik naar 'het werk' reed, passeerde ik langs een aantal polling stations, en de rijen aanschuivende kiezers waren ongelooflijk. Aan één van de kiesbureaus moet zeker een rij van 250 meter lang hebben gestaan. Vandaar dat de straten ook zo leeg zijn. Iedereen staat gewoon ergens in een rij aan te schuiven.

Tot zover verloopt alles rustig en vredevol. Uiteraard zijn er hier en daar een paar opstootjes tussen rivaliserende partijen, maar het blijft allemaal heel beschaafd. Op radio en TV nog geen nieuws over problemen, en het ziet er naar uit dat het ook zo zal blijven. Geen Keniaanse of Zimbabwaanse taferelen, maar mooi gedisciplineerde rijen aanschuivende mensen. Nu is het alleen nog afwachten wat die rijen aanschuivende mensen zullen beslissen...

1 opmerking:

Unknown zei

Eindelijk heeft de VRT u gevonden als correspondent. Leve de verkiezingen!