maandag 22 maart 2010

Human Rights Day

Het is stilletjes in de straten van Pretoria. Gisteren was het Human Rights Day, de dag waarop de Sharpeville massacre, exact 50 jaar geleden, herdacht werd. Aangezien de feestdag op een zondag viel, krijgen de Zuid-Afrikanen vandaag een vrije dag, maar wij moeten werken.
Het zogenaamde bloedbad van Sharpeville was een incident op 21 maart 1960 in Sharpeville, Zuid-Afrika, waarbij de politie het vuur opende op zwarte demonstranten. Meer dan 20.000 inwoners demonstreerden tegen de pasjeswetten die hen belemmerden in hun bewegingsvrijheid en hen verplichtten om op vordering hun identiteitsbewijs te tonen. De demonstratie was georganiseerd door het Pan-Afrikaans Congres. De politie schoot op de demonstranten, waardoor 69 doden en vele gewonden vielen. De regering van Hendrik Verwoerd raakte door dit bloedbad in een isolement. De kritiek binnen het Brits Gemenebest leidde ertoe, dat Zuid-Afrika zich uit die gemeenschap losmaakte en op 31 mei 1961 een republiek stichtte.

Het is wel fijn dat het zo stilletjes is, want ik moet straks –nog maar eens- naar Johannesburg, en de files kunnen verschrikkelijk zijn. Op een doordeweekse dag kan je ’s morgens meer dan 2 uur in een file staan. En dat voor amper 45 km...

Geen opmerkingen: