zaterdag 15 mei 2010

8 goals for Africa

Gisteren, vrijdag 14 mei, was het eindelijk zover. De geboorte van mijn nieuwe baby, de wereldwijde lancering van de campagne '8 goals for Africa'. Het was de bekroning van een aantal maanden veel en vooral hard werken.

Een beetje achtergrond misschien.
In het jaar 2000 ondertekenden alle wereldleiders een soort contract, een belofte om tegen het jaar 2015 8 belangrijke afspraken na te komen: de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen. 8 afspraken die hen bonden om de te vechten voor gelijke kansen, garanties voor basisonderwijs, bestrijding van AIDS, malaria en extreme honger,...
We zijn ondertussen 2010 en er is nog veel werk aan, aan het verwezenlijken van die doelstellingen. Meer nog, de overgrote meerderheid van de wereldbevolking is zich zelfs niet bewust van het bestaan van de Millenniumdoelstellingen, laat staan van de belofte die hun wereldleiders in 2000 maakten. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen, dachten we hier bij de Verenigde Naties in Zuid-Afrika. Waarom niet de wereldbeker gebruiken als ideaal platform om de wereld over het bestaan van de Millenniumdoelstellingen te informeren?

Begin januari rijpte het idee om een Pan-Afrikaanse song rond de doelstellingen te produceren en wereldwijd te verspreiden op de figuurlijke vooravond van de wereldbeker. Met mijn 7 jaar werkervaring in Afrika, gecombineerd met meer dan 10 jaar ervaring in de (Belgische) media, én mede door het feit dat ik hier werk als communicatieadviseur voor de Verenigde Naties, bleek ik de ideale persoon te zijn om het hele productieproces te coördineren en te begeleiden. En het werd een moeilijk, lastig maar heel mooi project. Artiesten contacteren en contracteren, een productiehuis met ervaring selecteren, onmogelijke deadlines opleggen en nakomen, etc... Maar het is gelukt. Toen we begin april in Kaapstad de studio indoken, bleken we een heel fraaie line up te hebben: Angelque Kidjo, Baaba Maal, Hugh Masekela, Yvonne Chaka Chaka, om er maar een paar te noemen. Producer werd Arthur Baker, indertijd wereldberoemd als producer van de anti-Apartheidsong "Sun City", maar nu vooral bekend als producer van oa Bob Dylan en Bruce Springsteen. 5 dagen studio later was '8 goals for Africa' een feit.

En afgelopen vrijdag was het dan zo ver, de geboorte van de song, officieel voorgesteld in Alexandra, één van de achtergestelde wijken van Johannesburg. Een kleine plechtigheid met als hoogtepunt de eerste download door één van de grote piefen van de UN. Het baby'tje werd uit handen gegeven aan de wereld. Het is van een ideetje tot een volwaardige song geëvolueerd. Nu is het aan de song zélf om op te groeien, op eigen benen te staan, groot te worden en de wereld te veroveren.

De song is gelanceerd, nu is het volop werken aan de verspreiding ervan. En iedereen kan daar aan meehelpen. Zowel de song als de video zijn gratis te downloaden en mag overal rechtenvrij gebruikt worden. Je vindt er ook alle info rond de campagne en de artiesten, foto's van de opnamesessies, enzovoorts.


En nu maar hopen dat het een wereldhit wordt...

Geen opmerkingen: