maandag 3 mei 2010

Wereldbekerkoorts


De wereldbekerkoorts neemt stilaan toe in het land. Nog 39 dagen en het is zover: de openingsmatch van de eerste wereldbeker op het Afrikaanse continent. Zijn ze er klaar voor? Ja en neen.
Laat mij beginnen met een aantal 'neen's. Is niet klaar: de hogesnelheidtrein, de snelwegen in en rond Pretoria en Johannesburg, parkings rond 2 stadions. Maar dat zijn blijkbaar details.
Wel klaar zijn oa de stadions, de hotels en vooral de enorme prijsstijgingen in het land! Inkomprijzen voor attracties en nationale parken, tickets voor binnenlandse vluchten, prijzen voor accomodatie swingen de pan uit, en zijn bijna niet meer te betalen voor de gemiddelde Zuidafrikaan. En wat nog het meeste steekt zijn de hele dure ticketprijzen voor het WK zelf. Waar een ticketje voor een topmatch hier normaal gezien rond de 3 euro kost, zijn de goedkoopste WK tickets 14 euro. Totaal onbetaalbaar voor het grootste gedeelte van voetbalminnend Zuid Afrika. En als ze dan toch tickets kopen, dan gebruiken ze in vele gevallen het geld dat eigenlijk bedoeld is voor de school fees van de kinderen.

Maar wat vooral klaar is, is de 'spirit'. De Zuidafrikanen worden stilaan gek. Elke vrijdag loopt iedereen hier in voetbalshirt rond, de vuvuzela's weerklinken overal, alle reclameborden verwijzen naar het WK, de kranten staan er vol van. Enfin, het land ademt WK koorts.
Nu alleen maar hopen dat Bafana Bafana, het nationale elftal, de hooggespannen verwachtingen kan inlossen...

Geen opmerkingen: