maandag 10 mei 2010

Wereldbekerterminologie

Morgen zijn we exact 1 maand voor de start van de wereldbeker, dus de hoogste tijd om jullie in te wijden in de WK terminologie. Nee, geen uitleg over buitenspelval of het competitieverloop, maar een introductie tot een aantal woorden en begrippen die je misschien zal horen tijdens de wereldbeker. Door op de woorden in een ander kleurtje te klikken krijg je een illustratie van het desbetreffende item te zien.

Vuvuzela: Lange trompet, gemaakt van plastiek, die een enorm enerverend geluid maakt. Iets tussen het geluid van een olifant en een kolonie zoemende muggen. Voor de Zuidafrikanen het ultieme instrument om hun team aan te moedigen.

Zakumi: De officiële mascotte van het WK, in de vorm van een groen luipaard. De "za" in de naam staat voor Zuid Afrika, "kumi" betekent 10 in een groot aantal Afrikaanse talen. De 10 verwijst naar 2010.

Makarapa: Een soort uitgesneden mijnwerkershelm, verwijzend naar het favoriete team van de drager. Het favoriete hoofddeksel van de Zuidafrikaanse voetbalfan.

iDiski: "voetbal" in een aantal Zuidafrikaanse talen. Er bestaat ook een Diski dance die door heel wat Zuidafrikanen wordt ingeoefend.

Laduma: "Goal!!!!" in een aantal Zuidafrikaanse talen. Wordt na het scoren van een doelpunt dan ook luidkeels geschreeuwd door de supporters.

Ayoba: betekent "cool!' en wordt als WK slogan gebruikt door één van de grootste WK-sponsors: MTN. De slogan is dan ook overal in het straatbeeld te zien, en zal ook op de reclameborden rond de velden verschijnen.

En nu, oefenen maar...

Geen opmerkingen: