maandag 14 april 2008

57%

57%, dat is het percentage dat de elektriciteit hier op 1 dag is opgeslagen, vorige vrijdag. En dan kom je 's avonds thuis, en er is geen electriciteit! Enfin, ze hebben hier dus een zwaar probleem.

Eskom, laten we zeggen de plaatselijke Electrabel, beweert dat ze de laagste energieprijzen ter wereld hebben, en dat dat zelfs zo zal blijven na deze prijsstijging. Maar daar koop je geen brood mee, he. En waar je het beleg voor op dat brood ook al niet mee koopt is het feit dat ook de brandstof hier op 2 april met 10% in prijs gestegen is. Ze hebben hier een heel eigenaardig systeem van prijsbepaling van benzine. Elke tweede van de maand worden de prijzen herzien. Maar de laatste maanden werd die wel heel drastisch aangepast, en steeds met een paar procenten in de hoogte.

Voor families met lage inkomens zijn deze twee prijsstijgingen die nu op een paar dagen samenkomen, echt een probleem. En dan spreken we nog niet over de wereldwijde stijging van de voedselprijzen...

Maar we waren over de elektriciteit bezig. Ze hebben hier dus een drastisch tekort aan elektriciteit, toch volgens Eskom. Met als gevolg dat ze hier elke dag in de kranten overzichten zetten van de regio's en dorpen in het land, met daarnaast het tijdstip wanneer ze geen stroom gaan hebben. Elke dag 4 pagina's en echt wel met kleine lettertjes. Dit zou nog allemaal goed en wel zijn mochten ze zich aan de uren houden. Wij staan nooit in de krant, maar hebben de volledige vorige week elke dag wel een stroomonderbreking gehad. Donderdag zelfs van in de namiddag tot 3u 's nachts. Maar los van wat vlees in de diepvriezer dat kan ontdooien, is dat niet zo'n probleem. Een goeie kaars brengt het licht wel.

Maar het was dus wel een probleem voor een aantal andere mensen. Enkele voorbeelden: 100-den mensen zaten met hun auto vast in een ondergrondse parking, omdat de electrische poort van de garage niet werkte, anderen kampeerden bij de geldautomaten omdat ze net voor de panne hun code hadden ingetypt, en vreesden dat anderen er met hun geld zouden van door gaan,...

Dus er zou een tekort aan elektriciteit zijn, maar hoe komt dat dan? Ze hebben de grootste centrales van Afrika staan. 3 redenen: 1) een groot deel van de stroom wordt verkocht aan de buurlanden, 2) het komende WK voetbal vraagt zoveel bouwwerven (stadions, stations, wegen,...), en ze willen absoluut hun deadline halen, zodat ze alle energie daar -letterlijk en figuurlijk- inpompen, en 3) 7 centrales liggen plat.

Er is zelfs niet meer genoeg stroom om hen nog een shoktherapie te geven...

2 opmerkingen:

nichtmaargeenmietje zei

Hey Christophe,
Dat zijn van die interessante weetjes die je niet in de reisgidsen vindt en enkel via insiders kunt vernemen. Gelukkig hebben wij nu 'onze correspondent ter plaatse'!
Hopelijk hebben alle klinieken daar degelijke generatoren (of hoe heten die dingen) om de onderbrekingen te ondervangen. Je zal maar aan de beademingsmachine liggen als de stroom uitvalt.
Hoe is dat mogelijk in een land waar zoveel natuurlijke energiebronnen aanwezig zijn?
groeten van Hilde

Stefaan (The brother) zei

Hallo,

Ik dacht : ik schrijf maar eens iets vanuit Lissabon. Ik zit hier immers al sinds zondagavond voor een opleiding (voor 't werk dus). Ik blijf hier nog tot vrijdag en tot op heden hadden we zeer aangenaam weer. Stralende zon en een graad of 21. Maar momenteel is het aan het veranderen dus ik denk dat het zal regenen voor het goed en wel avond is. En dat zal zo blijven tot ik weer moet vertrekken. We zitten in een nieuw business gedeelte van Lisboa en dus niet direct in het 'oude centrum'. Toch ben ik al twee keer 's avonds naar het oude centrum geweest. Het eten in de lokale restaurantjes (weg van waar de voornamelijk Britse toeristen komen) is zeer lekker en niet duur. Gisteren hebben mijn collega en ik elk twee schotels gegeten (omdat ze geen voorgerechten hadden hebben we het op die manier opgelost), we hebben een karaf wijn voor twee besteld en aansluitend nog elk een dessert en een pintje : totale prijs voor ons twee was 38 euro. Ik had eerst 'clamps' in lookboter (ge weet wel, van die schelpkes) en daarna de onvermijdelijke maar zeer lekkere sardines 'a la plancha' (gegrild dus). Alles van de zee is hier zeer lekker, ik heb tot op heden dan ook nog geen vlees gegeten !
De dagen dat Emma bij ons is geweest hebben de kids zich goed geamuseerd. En ook het aansluitende verjaardagsfeestje in Bonheiden was geslaagd. Inge haar eten was zeer lekker. Ondertussen hadden we ook al het feestje van Ilke bij ons thuis. Volop party's dus !
Voila, ik ga nog snel eens in de hotelsauna en het zwembad en daarna ga ik met collega Oswald en de nederlanders een hapje eten. Het zal het eerste vlees zijn want we gaan naar zo'n restaurant waar je a volonte vlees kan eten van grote spiezen waar de garçons mee ronddolen tussen de tafels. Voor zover ik uit de vroegere verhalen begrepen heb, iets zoals in de Carnivoor in Kenia maar dan met europees vlees. Mieke zal het ook wel kennen want we zijn samen ooit in dergelijk Braziliaans restaurant geweest in Praag ( kwestie van de lokale keuken te leren kennen).

De groeten in Zuid-Afrika maar ook in Leupegem mochten ze dit bij toeval ook lezen.

Stefaan


PS : de a en e in a volonte zijn niet helemaal correct maar ik kan ze niet vinden op dit portugees toetsenbord...