dinsdag 1 april 2008

Verkiezingen in Zimbabwe

Degenen die het nieuws de jongste dagen een beetje volgden, zullen wel weten dat er afgelopen weekend verkiezingen waren in een van de buurlanden hier, nl. in Zimbabwe. Die verkiezingen worden in Zuid-Afrika met argusogen gevolgd. En dat heeft zo zijn redenen.

De eerste reden is natuurlijk dat ze de rust in de regio graag zien bewaard blijven. En dat het land niet afstevent op een post-electoraal Kenya-scenario, met stammentwisten, ongeziene moordacties en politieke onstabiliteit. Zeker in het licht van de volle voorbereiding naar het WK voetbal in 2010 heeft niemand er baat bij dat de regio negatief in het nieuws komt. Ze vrezen nu al dat ze er niet geraken...

Reden twee is dat Zimbabwe en Zuid Afrika een gedeelde geschiedenis hebben, beiden met een blanke minderheid die het bestuur in handen hielden, en een zwarte onderdrukte meerderheid.
Eind de jaren '70, begin de jaren '80 werd daar na een burgeroorlog tegen de Britten een einde aan gemaakt door de -toen nog- volksheld Mugabe, die de naam dan ook prompt van Rhodesie veranderde in Zimbabwe. Hoe de overgang hier in Zuid Afrika verliep weten we, met dank aan de heren Mandela en de Klerk.

Derde reden voor de grote interesse in de verkiezingen is dat er heel wat Zimbabwanen in Zuid Afrika leven en werken. De meesten onder hen zijn zo'n 10 jaren geleden het regime van Mugabe ontvlucht. Sinds de hervormingen van 1998 is het met het land steil bergafwaarts gegaan, en hoopt men met een nieuwe president en een nieuwe politieke partij aan de top het tij te kunnen keren. Alle Zimbabwanen kijken dus vol spanning uit naar de resutaten. Maar de spanning begint nu wel op te lopen, aangezien die resultaten zo heel traag binnenlopen. Volgens de oppositie hebben ze -zich baserend op de getallen die per kiesbureau buiten werden gehangen na de telling- overweldigend gewonnen. Maar het uitblijven van de officiele resultaten doet bij velen het vermoeden rijzen dat ze de stembusgang achter gesloten deuren aan het vervalsen zijn. En wat er dan gaat gebeuren, kan niemand voorspellen.

Hoe dan ook, Zimbabwe zal na deze verkiezingen nooit meer hetzelfde zijn, wat de uitslag ook is...

2 opmerkingen:

Chris & Nadine zei

We merken dat ge uwen draai al een beetje gevonden hebt. Tegen het begin van volgende maand ben je het waarschijnlijk al helemaal gewoon en dan mag je voor het eerst terug naar huis. We kijken er al naar uit om je verhalen te horen...
Nogmaals proficiat met uwen blog: zo leert ne mens nog iets bij over de Afrikaanse cultuur...

Ik wou eigenlijk nog eens terugkomen op u BBQ verhaal. We weten allemaal dat je een meester bent in het barbecueën, weer of geen weer, zelfs bij sneeuw ziet Christophe een lekker stukje vlees op de BBQ wel zitten. Een aantal bewoners van de Ravennestlaan kunnen hier zeker over meespreken.
Nu heb ik heb hier een artikeltje gevonden dat me wel interessant leek voor u:

Wereldkampioenschap barbecue in België

vrijdag 28 maart 2008 - (rvh) - De lente begint te kriebelen en de tuin herleeft stilletjes aan. De barbecueënde Belg gaat roosters schrobben en invetten, houtskool aanmaken en vooral lijstjes met ingrediënten en recepten neerkrabbelen.

Zoekt u een excuss om de barbecue van stal te halen en de eerste lentebloesems en gegrilde vleesspiesjes te presenteren, ziehier een argument van formaat. Het officiële Wereldkampioenschap barbecue wordt dit jaar in ons land georganiseerd. Dit alles op 14 september in Steenhuffel in het domein van de Palm brouwerij.
De Belgian Barbecue Association is de officiële gastheer van dit WK. Voorzitter Charly Van den Bosch is heel enthousiast, België kreeg de jubileumeditie van dit kampioenschap toegewezen, het is het 10de jaar dat een WK wordt opgezet. Voor Charly meteen een buitenkans voor ons land om zichzelf, zijn gastronomie en zijn barbecue-cultuur in de kijker te zetten.
De meeste buitenlandse teams, naar verwachting een 60-tal, komen immers al op vrijdag aan en op zaterdag wordt tijdens een VIP Party, de Belgische eetcultuur in de kijker gesteld. Zo’n WK is overigens een open gebeuren want er mogen zowel professionele als amateur-teams aan deelnemen.

Kandidaat-kampioenen kunnen zich tot 31 augustus inschrijven, het volstaat een team van minimum vijf en maximu acht leden te vormen en toch redelijk goed uit de voeten te kunnen met houtskool, rakel, olie en ingrediënten. De teams gaan aan de slag met hun eigen materiaal en ‘brandstof’. De toegelaten bbq-stellen zijn hout-, houtskool- en gasbarbecues.
De teams krijgen van de jury allemaal dezelfde ingrediënten ter beschikking en moeten daarmee aan de slag. Dit jaar moet elk team 5 gerechten klaarmaken, nl een visgerecht met de vis van het jaar, een kipgerecht, een varkensgerecht met Palmbier, een rundsgerecht en een dessert met Callebaut chocolade. Bijgerechten, sauzen e.d. zijn vrij maar moeten door de teams worden meegebracht. De teams moeten vooraf ook een accurate beschrijving van hun gerechten doorgeven aan de organisatoren.
www.smokycharly.be en/of info@smokycharly.be

Is dat niks voor u?

Groetjes
Chris

Saskia (the sister) zei

En nu maar hopen dat ze daar in Zimbabwe geen 'Madame Non' hebben ...

Laatst vertelde iemand me aan de telefoon dat ik klonk alsof ik in Zuid-Afrika zat. Ik moest heel eventjes glimlachen maar kwam nogal vlug tot het besef dat het waarschijnlijk aan onze telefoon lag...