zondag 8 februari 2009

België in het nieuws

Als je denkt als Belg hier vrij anoniem in Zuid Afrika rond te lopen, dan heb je het mis. Misschien komt het door de gemeenschappelijke geschiedenis of door de gemeenchappelijke taal, maar België -en ook Nederland- worden met meer dan gewone belangstelling in het oog gehouden. Daarbij komt dan ook nog dat SABC TV  een correspondent in België heeft (in Brussel als Europese hoofdstad), die -als het qua wereldnieuws eens wat minder is- ook al eens in het lokale Belgische nieuws duikt.

En zo komt het dat ik de voorbije weken een paar keer werd aangesproken over de toch wel gewelddadige maatschappij in België, met totaal onspoorde jongeren. Daarmee verwijzen ze in eerste plaats naar het drama van Dendermonde, en nu ook naar een school tegen Luik. "Goh, goh, gevaarlijk land, België. En dan zeggen ze dat Johannesburg gevaarlijk is."

Een aantal maanden geleden gebeurde hier ook een gelijkaardig incident, waar een jongeman in Krugersdorp een school binnenstapte en heel willekeurig een aantal leerlingen en leerkrachten neerstak met een samoeraizwaard. En wat de gelijkenis met de gebeurtenissen in Dendermonde nog treffender maakt is dat ook de moordenaar hier zijn gezicht had verborgen achter een vermomming van één van zijn idolen: de groep Slipknot. De feiten vind je hier.

De twee maatschappijen zijn dan wel 10.000 km van elkaar verwijderd, toch blijven ze nog steeds op elkaar gelijken. Maar dat kan ook toeval zijn...

Geen opmerkingen: