zondag 31 augustus 2008

Model UN

Gisteren jurylid geweest voor één van de Model UN debatten. Model UN is een debatwedstrijd voor studenten van het laatste jaar middelbaar onderwijs. Elk van de deelnemende scholen stuurt een team van 4 leerlingen naar de wedstrijd, en elk van die teams krijgt een land en een gemeenschappelijk onderwerp toegewezen. Bedoeling is dan dat elk team de belangen van "zijn" land verdedigt rond dat onderwerp. Het gaat er dus niet om wat de studenten zélf rond het onderwerp denken, maar hoe goed ze het hun toegewezen land verdedigen/vertolken. Het is een hele moeilijke oefening, niet alleen qua voorbereiding en research, maar ook de dag zelf. Want een Model UN sessie duurt toch een uur of 4. Eerst krijgen alle landen elk 4 minuten om hun standpunt te verdedigen, gevolgd door twee debatrondes, dan gaan alle landen met elkaar gaan overleggen om resoluties op te stellen, daarna worden de resoluties voorgelezen en gestemd, en tenslotte mogen ze elk nog een slotverklaring afleggen.

Het onderwerp van gisteren was "biobrandstof versus stijgende voedselprijzen". Op zich een heel interessant onderwerp, maar toch vrij moeilijk voor studenten van 17 jaar. En natuurlijk moet je dan ook nog een beetje geluk hebben met het land dat je toegewezen krijgt. Ik keek dus heel erg uit naar de speeches en standpunten van Brazilië en Iran, gezien hun beider rol aan weerszijden van het onderwerp. Maar wat een tegenvaller! Geen toegevoegde waarde, amper op de hoogte van de globale situatie, en kompleet uit de boot gevallen. De enige wereldmacht die het wel goed deed was China, die dan ook op een verdienstelijke 3de plaats eindigde. In tegenstelling tot Australie, die heel goed begonnen waren, maar totaal afgingen toen één van hun leden gewoon in slaap viel tijdens de debatten. De uiteindelijke winnaar, met voorsprong, werd Zambia. Niet direct een land dat het voortouw neemt binnen het onderwerp, maar het team vertolkte op een onnavolgbare wijze de visie van Zambia.

Zij mogen nu naar de nationale finale in oktober. Die vindt plaats in Kaapstad, en de debatten worden gehouden op Robbeneiland. En de winnaar daarvan mag dan in maart volgend jaar naar de globale finale die gehouden wordt in de grote zaal van Verenigde Naties in New York. Naar New York zal ik niet mee mogen, maar ik Kaapstad ben ik er wel bij. Ik kijk er naar uit!

2 opmerkingen:

Stefaan (The brother) zei

Kunnen wij voor België Jean-Marie Dedecker nog sturen ?

Christophe zei

Om te debatteren of om op Robbeneiland op te sluiten?