woensdag 1 oktober 2008

To Eid or not to Eid...

... that is the question!

Elk jaar krijgen de werknemers van UN 10 vrije dagen. Daar zijn heel wat christelijke dagen bij, zoals Pasen of Kerstmis, en een paar nationale Zuid Afrikaanse feestdagen, zoals "Freedom Day" of "Heritage Day". Andere dagen, zoals vb 1 mei krijgen we niet, omdat we anders over ons aantal vrije dagen gaan. Er is dan wel geen zak te doen, want in Zuid Afrika is dat wel een feestdag en is alles gesloten. Maar toch komen we werken op de dag van de arbeid.

Aangezien de UN een multiculturele werkomgeving is zitten tussen onze vrije dagen ook een aantal niet-christelijke feestdagen, zoals "Eid ul-Fitr", het einde van de ramadan. Maar er is iets heel eigenaardigs met Eid, aangezien er pas op het allerlaatste moment kan beslist worden wanneer precies Eid valt. Het heeft namelijk te maken met de stand van de maan. En enkele minuten kunnen een dag verschil maken.

Gisteren werden we op het werk dan ook overspoeld door mails van hogerhand. De eerste mail vermeldde dat Eid morgen, donderdag, zou vallen. Rond de middag kregen we een tweede mail dat volgens andere bronnen Eid op woensdag (vandaag) valt en we dus vandaag mogen thuisblijven. Rond 3 uur weer verandering, en is het dus opnieuw donderdag. Althans voor Zuid Afrika, want in Mozambique zou het wel vandaag zijn, aangezien de maan daar iets vroeger opkomt. Maar dan om 10 voor 5, net voor het sluiten van de bureau's, een nieuwe mail, dat ook in Zuid Afrika Eid op woensdag valt. Enfin, allemaal heel verwarrend.

Ik zal maar eens naar "het werk" gaan, en zien wie er allemaal komt opdagen. Mijn Eid valt alleszins morgen, op donderdag. Dat heb ik beslist zonder naar de maan te kijken...

Geen opmerkingen: